mandag 5. desember 2011

6 lite kjente fakta om jul

1 | Julablot
Mange tror at man begynte å feire jul for å minne Jesu fødselsdag. Dette er egentlig ukorrekt. I Norge har man faktisk feiret jul allerede før landet ble kristent. Dette ble kalt julablot – en hedensk fest rundt vintersolverv, og det er her jul egentlig har sin utspring fra. Det er først senere at jul har blitt koblet til kristendommen.


2 | Uvanlig julemat
Hvis du vil overraske med uvanlig julemat kan du prøve å servere grantre til middag.  Barken og barnålene er visst kilder for C-vitaminer, mens konglene gir god næring. Dersom du etter å ha leste dette skulle finne på erstatte juleribba med juletre, så gjøres det på egen risiko. Bare så det er sagt.


3 | Bjelleklang
Jingle bells (eller bjelleklang på norsk) er en populær julesang. Men få vet at denne sangen først ble skrevet i 1857 for fremførelse på Thanksgiving, og ikke jul! Faktisk nevnes ikke julen i det hele tatt i sangen!  Opprinnelig het også sangen One Horse Open Sleigh. Whateva, vi får fortsette å synge denne kule sangen i julen!


4 | Diamanter i jula
Visste du at det selges mer diamanter rundt juletider enn hvilket som helst annnen periode i året?


5 | X-mas?
Du har kanskje sett at jul skrives som X-mas på engelsk. Ikke alle vet hva “X”-en står for.  X betyr på gresk Kristus, eller Christ på engelsk. Det er der ordet X-mas kommer fra!


6 | Juletre
Visste du at skikken med å ha juletre kommer fra Tyskland? Ikke nok med det – tyskerne var også de som lagde de første kunstige juletrærne.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar